FMCG RETAIL SUMMIT 2025
PAPILLON TRADE

Otvorena najveća europska farma za vertikalni uzgoj povrća u Danskoj

Svijet

14.12.2020

Kako broj stanovnika u gradovima raste, inovatori traže nove načine uzgajanja hrane, uz što manju potrošnju resursa kao što su zemljište i voda. Jedno od rješenja koje se uvodi širom svijeta su i vertikalne farme na kojima se usjevi proizvode u više nivoa, najčešće u kontroliranoj sredini.

Jedna takva, najveća u Europi, otvorena je u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Tamo je industrijska hala pretvorena u prostor za vertikalan uzgoj salate, začinskog bilja i kelja.

Povrće će biti uzgajano na 14 etaža koje se pružaju od poda do krova, a plan je imati berbu 15 puta godišnje, usprkos tome što ne rastu u zemlji niti dobiju sunčevu svjetlost. Ovakav sistem zauzima manje prostora u odnosu na tradicionalni uzgoj, a biljke će rasti uz pomoć LED svjetla.

Vertikalna farma prostire se na 7.000 kvadrata. Iz kompanije poručuju da će se za dvije godine u njoj moći uzgajati i plodonosno povrće, a za pet do deset i korjenasto.

Inače, ova farma je plod suradnje Nordic Harvest-a i tajvanske grupe YesHealth, a težit će godišnjoj proizvodnji od 1.000 tona povrća.

Nudimo održiviji način proizvodnje hrane tokom cijele godine, lokalno, bez narušavanja prirode, rekao je osnivač Nordic Harvest-a, Anders Riemann.

Ali, ovi urbani objekti nisu naišli na dobrodošlicu poljoprivrednika koji, kako piše barrons, smatraju da je tako u pitanje dovedena njihova sposobnost hranjenja planeta, a osvrnuli su se i na veliku potrošnju električne energije potrebne za takav uzgoj.

Međutim, Riman nabraja aktere koji pozitivno djeluju na sredinu, kao što je uzgoj u blizini potrošača, korištenje zelene energije, ali i to da povrće proizvode bez upotrebe pesticida.

Treba napomenuti kako je, prema podacima Svjetske banke, u 2016. godini oko 37 posto zemljine kopnene mase upotrebljeno za poljoprivredu. Ali, klimatske promjene mogu ugroziti dostupnost zemljišta za uzgoj, a iz Svjetskog programa za hranu upozoravaju da je četvrtina proizvodnih površina degradirana, što je dovelo u pitanje sigurnost hrane.

Izvor: Agroklub

Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.

Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.