DR OETKER STUDENI
KERMAN

Focus: Brandovi na prvome mjestu

PREGLED KATEGORIJE ZAČINA

inFocus

29.09.2020

Svaki ljubitelj kuhanja i fine domaće pripravljene hrane zasigurno ima policu, ladicu ili skriveni kutak kuhinje gdje se kriju bočice, vrećice i raznorazne kutije začina. Ruku na srce, neki od tih začina još nisu vidjeli lonac, a kupljeni su samo zato što smo od nekog poznatog kuhara čuli kako baš taj začin čini čudo u određenom jelu.

U ovoj analizi prikazat ćemo zastupljenost začina na našem tržištu u letcima.

Začine dijelimo u 3 glavne kategorije:

a) monozačini (svi začini koji se sastoje od jednog sastojka)
b) mješavine začina (začini koji se sastoje od dva ili više sastojaka i kombiniramo ih s drugim začinima)
c) univerzalni začini (potpune mješavine začina koje ne treba kombinirati s drugim začinima).

Postoji i još jedna grupa – marinade, no s obzirom na to da ta kategorija još nema značajnu zastupljenost na našem tržištu, nećemo je detaljnije analizirati.

Udio promocija po kategorijama začina

U odnosu na isti period u 2019. godini (usporedba podataka za prvih punih 7 mjeseci 2019. vs. 2020.), došlo je do porasta broja promocija u kategoriji monozačina za 4,2%, dok kategorija univerzalnih začina bilježi pad u oglašavanju za 5,3%. Mješavine začina bilježe blagi porast broja promocija za 1,7%, a marinade su i dalje relativno slabo zastupljene pa uzimaju svega 1,2% od ukupnog broja promocija u segmentu začina.

GAV (gross advertising value) udio po kategorijama začina
Kod pregleda GAV-a, vidimo veliku promjenu u udjelima. Iako su univerzalni začini bili manje oglašavani i prošle godine u letcima, imali su daleko veći udio u GAV-u. Drugim riječima, iako se kategorija univerzalnih začina slabije oglašavala u 2019. godini, kvaliteta oglašavanja (pozicija u letcima, veličina oglasa, domet letka i slično) bila je značajno veća u odnosu na monozačine. No 2020. godina donijela je promjenu, pa tako sada monozačini bilježe rast u GAV udjelu za 12,1%, a univerzalni začini bilježe značajan pad.

Marka proizvođača i privatna robna marka

Unutar svake kategorije možemo brandove podijeliti na marke proizvođača i privatnu robnu marku. Na sljedećem grafu imamo prikaz udjela promocija za 2020. godinu (prvih punih 7 mjeseci) za sve kategorije začina:

U kategorijama monozačina i univerzalnih začina dominiraju brandovi proizvođača, a kod mješavina začina stanje je mnogo izjednačenije.

Monozačini

Kod monozačina na prvom se mjestu, kao top brand, smjestio Kotanyi koji u 2020. godini ima 29,3% u ukupnom udjelu promocija. To predstavlja pad u ukupnom udjelu za malo više od 6%. Na drugom se mjestu nalazi brand Šafram koji bilježi porast u ukupnom udjelu u 2020. godini sa 17,4% (porast od 2,5% u odnosu na 2019. godinu). Najveći porast bilježi proizvođač Podravka koji je s novim brandom Maestro uzeo 16,8% ukupnog tržišta.

U GAV (gross advertising value) udjelima situacija je vrlo slična. Najveće promjene bilježi Šafram koji je povećao kvalitetu oglašavanja i brand Maestro koji je nova konkurencija na tržištu.

Mješavina začina

Za mješavine začina odnosi snaga znatno su se promijenili u 2020. godini. I dalje u ovoj kategoriji dominiraju privatne robne marke trgovačkih lanaca koji imaju u 2020. godini 45,7% u ukupnom dijelu promocija.

Brand Kotanyi bilježi pad za oko 15%, a u ovoj se kategoriji pojavio i novi brand Aleva koji je odmah u 2020. godini uzeo 17,4% ukupnog dijela tržišta. Možemo vidjeti da smo zapravo u 2019. godini imali ukupno 3 branda proizvođača i privatnu robnu marku. U 2020. godini imamo 6 brandova proizvođača i privatnu robnu marku.

GAV udio u ovoj kategoriji uvelike je na strani privatne robne marke, dok brand Kotanyi drži oko jednu četvrtinu u ukupnom udjelu.

Univerzalni začini

Vjerojatno svi već znamo da u je ovoj kategoriji dominantan Podravkin brand Vegeta koji u 2020. godini ima udio od 46,6% svih promocija. To je porast od 10% u odnosu na isti period u prošloj godini. Kotanyi bilježi pad od 5% u udjelu ove godine, dok Šafram bilježi blagi porast od skromnih 1,4%.

Iako je Vegeta povećala udio promocija (kvantiteta promocija), privatne robne marke povećale su kvalitetu svojih promocija (GAV), pa su tako u 2020. godini brandovi prihvatnih robnih marki povećali svoj GAV udio za 8%, dok je Vegeta smanjila svoj GAV za skoro punih 10%. Ostali brandovi ne bilježe značajne promjene.

Tekst je izašao u 87. InStore magazinu.

Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.

Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.