Od nove godine restorani brze hrane u Francuskoj više neće smjeti koristiti jednokratnu ambalažu (tanjuri, šalice i pribor za jelo) za objedovanje u restoranima.
Francuski restorani mjesecima su se pripremali da pravila stupe na snagu 1. siječnja, prisiljavajući mnoge tvrtke da prilagode postojeće poslovne modele koji se temelje na korištenju jednokratne ambalaže i posuđa.
Riječ je o provedbi posljednje u nizu mjera koje donosi Zakon o suzbijanju otpada i poticanju recikliranja do 2020. godine.
S druge strane, zakon su kritizirali predstavnici Europskog udruženja za ambalažu od papira (EPPA).
Ističu da je većina jednokratne ambalaže u EU izrađena iz obnovljivih izvora te da se 82 posto može reciklirati. Proizvodnja i pranje trajne ambalaže zahtijeva više energetskih i vodnih resursa, što je u suprotnosti s ciljevima zaštite okoliša, upozoravaju.
Izvor: Instore.si
Fotografija: Pixabay