DR OETKER STUDENI
KERMAN

EUROMONITOR INTERNATIONAL: Riža, tjestenina i rezanci u Hrvatskoj

IZVJEŠĆE ZA DRŽAVU | STUDENI 2022.

inFocus

18.12.2023

Potrošnja je neznatno padala kako su jedinične cijene rasle, a ograničenja u vezi s pandemijom popuštala.

Autorica: Lina Sidorenke

Prema Euromonitor Internationalu, riža, tjestenina i rezanci zabilježili su pozitivan rast vrijednosti u 2022. iako je maloprodajna količina obuzdana višim jediničnim cijenama i ukidanjem ograničenja karantene. Tjestenina je jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj (osobito u zapadnom dijelu zemlje koji je blizu Italije), dijelom i zato što je tjestenina namirnica pogodna za pripremu. S ponovnim povratkom Hrvata na radna mjesta, sušena tjestenina postala je jedan od najčešćih obroka među mlađom radnom populacijom. Također je popularno jelo među samcima i studentima kojih je sve više. Nadalje, 2022. bilježi veliki priljev turista koji su otvoreniji za kupnju riže od lokalnog stanovništva.

Instant-rezanci mame Hrvate

Instant-rezanci trenutno su najdinamičnija kategorija u Hrvatskoj koja bilježi snažan količinski i vrijednosni rast u maloprodaji tijekom većeg dijela promatranog razdoblja. Sve u svemu, instant-rezanci prilično su nova i relativno egzotična kategorija jer su hrvatski potrošači tradicionalno bili vrlo protiv stranih kuhinja. Međutim, zbog društvenih mreža i sve većeg broja ljudi koji posjećuju Aziju, rezanci dobivaju na popularnosti. Ove proizvode cijene jednočlana kućanstva koja traže brz i praktičan međuobrok ili obrok. Rast je bio usporen u 2020./2021., dijelom zbog činjenice da se ti proizvodi smatraju relativnom novošću, ali i zato što su se mnogi samci vratili živjeti sa svojim obiteljima tijekom karantene. No, ponovno otvaranje radnih mjesta pokrenulo je prodaju u 2022., koja je s vremenom i rasla, jer su instant-rezanci popularna opcija obroka na radnome mjestu.

Riža je sve popularnija u Hrvatskoj

Hrvatsko stanovništvo tradicionalno nije bilo previše otvoreno za konzumaciju riže jer ima ograničenu ulogu u lokalnoj kuhinji, a uglavnom se priprema kao prilog u primorskim krajevima. Međutim, posljednjih godina lokalno stanovništvo sve više prihvaća azijske kuhinje, što je potaknulo potražnju za rižom, osobito basmati rižom. Hrvati obično konzumiraju sorte riže kraćeg zrna, dok su dulja zrna većinom novost.