DR OETKER STUDENI
KERMAN

VALICON: Sladoled – neopterećujuća slastica iz nekog prošlog vremena

inFocus

20.05.2024

Sladolede kupuje čak 70% građana

AUTORICE: Laura Horvatuš I Istraživač I Valicon, Nikol Vacek I Istraživač I Valicon

Sladoled je slastica čiju, rekli bismo danas, savršenu teksturu nije nimalo jednostavno proizvesti (budući da je sastav sladoleda većim dijelom zrak zbog kojega je on tako kremast, a ne leden), a i njegovo skladištenje kao i transport također zahtijevaju dobru logistiku. No ipak, povijest sladoleda seže u daleku 3000.g.pr. nove ere te se smatra da su Kinezi poznavali recepturu koja je preteča današnjeg sladoleda. S Dalekog istoka na naše ju je prostore donio i proslavio Korčulanin Marko Polo. I u drugim izvorima spominje se da su neki narodi miješali led ili čak i snijeg s raznim voćem. Podaci iz novije povijesti spominju nastanak korneta sasvim slučajno, kad je u pomoć uskočila prodavaonica vafla u nedostatku plastičnih čašica na jednom uličnom sajmu u Americi. 

Postoje istraživanja koja navode kako više od 90% američkih obitelji sladoled u svome hladnjaku ima tijekom cijele godine, a upravo je to nacija koja je najveći konzument sladoleda na svijetu. Također, istraživanja kažu kako Amerikanci, djeca od 2 do 12 godina te osobe u dobi od 45+ godina, najviše jedu sladoled. 

Valicon je za Instore proveo online istraživanje na reprezentativnom uzorku u periodu od 18. do 21. ožujka 2024. te smo ispitali građane o njihovim navikama konzumacije i kupovine sladoleda, a pokušat ćemo odgovoriti i na pitanje jedu li osobe 45+ godina sladoled više od ostalih dobnih skupina (uzimajući u obzir punoljetne građane). Podacima koji pokazuju da su Amerikanci ti koji jedu najviše sladoleda na svijetu, morat ćemo vjerovati.

Sladolede, kategoriju kojom se bavimo u ovom istraživanju, kupuje čak 70% građana. Kategorije koje se kupuju nešto malo više od sladoleda su čokolade i keksi. Kada bolje razmislimo, osim što je sladoled idealna ljetna slastica jer nam ispunjava želju za slatkim, a ujedno nas i rashlađuje, on je i praktičan. Jednostavno ga pohranimo u zamrzivač i spremni smo za iznenadne posjete prijatelja i rodbine ili imamo gotov desert kada nemamo vremena pripremiti nešto kompleksnije. Tomu idu u prilog podaci koji govore kako nešto manje od polovice ispitanika najčešće kupuje obiteljski sladoled veće zapremnine.

Izvor: Valicon, 18. - 21. ožujka 2024., opća populacija 18-75, n=513

Osim što su veća obiteljska pakiranja najekonomičnija opcija, vrlo lako sladoled u takvom pakiranju možemo „oplemeniti“ raznim voćem, dodati u palačinke ili jednostavno podijeliti sa svojim najmilijima.

Veća pakiranja su ono za što se definitivno odlučuje veći broj kupaca jer također ¼ kupaca kategorije najčešće opet kupuje obiteljska pakiranja, ali i multi-pack pojedinačnih sladoleda. Sladoled u kornetu i sladoled na štapiću, koji se smatraju impulsnim sladoledima, nešto malo manje su popularni te su rjeđi odabir u kupovini. Njih najčešće kupuje 15, odnosno 13% ispitanika. Zanimljivo, od povijesnog trenutka (op.a. izvori spominju 1904. godinu) slučajnog nastanka korneta kao sastavnog dijela sladoleda vidimo da je kornet gotovo potpuno zamijenio dotadašnji sladoled u čašici koji trenutačno najčešće kupuje svega 1% ispitanika.

Izvor: Valicon, 18. - 21.  ožujka 2024., opća populacija 18-75, n=359, kupci sladoleda

Prema dosad viđenim podacima, možemo zaključiti kako sladoled nije impulsna kategorija, već se o njoj na neki način promišlja te se ona barem povremeno nalazi kao dio potrošačke košarice kupaca kategorije, njih 70%. Slijedom toga, trgovački lanci su ti u kojima ispitanici najčešće kupuju sladoled. Gotovo polovica ispitanika sladoled kupuje najčešće u Lidlu. Slijedi Konzum koji je najčešća destinacija za kupnju sladoleda za 21% ispitanika (u kojem značajno više ovu kategoriju kupuju muškarci u odnosu na žene), a na trećem je mjestu Kaufland, u kojemu sladoled najčešće kupuje desetina ispitanika.

S obzirom na to da je ovo istraživanje provedeno u rano proljeće, kupaca koji sladoled najčešće kupuju u slastičarnicama svega je 1%. Možemo pretpostaviti da ćemo u nekoj šetnji, kada dođu topliji dani, češće posjetiti i ta specijalizirana mjesta.

Izvor: Valicon, 18. - 21.  ožujka 2024., opća populacija 18-75, n=359, kupci sladoleda

Sladoled bi bio ono što danas nazivamo „comfort foodom“, odnosno hranom koju konzumiramo kada si želimo ugoditi, a upravo iz tog razloga ga i konzumira najveći broj ljudi, njih 38%. Još neke od prilika u kojima se najčešće konzumira sladoled su one kada osjetimo želju za slatkim ili kada nam treba osvježenje. Novi okus i nije nešto što potiče konzumente sladoleda na kupovinu te, prema tome, vidimo da naše tržište ne bi ohrabrujuće reagiralo na neke nove, a još k tome i neobične okuse sladoleda s kakvima eksperimentiraju neke druge, nama dalje zemlje. Držimo se mi klasika.

Izvor: Valicon, 18. - 21.  ožujka 2024., opća populacija 18-75, n=359, kupci sladoleda

Da sladoled nije rezerviran samo za ljeto, pokazuje nam i podatak prema kojemu polovica konzumenata sladoleda tu slasticu konzumira tijekom cijele godine, što također opet potkrepljuje nalaz da se sladoled ponajviše konzumira kada se želimo „počastiti“, odnosno nagraditi, a nema samo svrhu rashlađivanja ljeti.

Izvor: Valicon, 18. – 21.  ožujka 2024., opća populacija 18-75, n=359, kupci sladoleda

Iako smo već spomenuli da gotovo nikog od ispitanika na kupnju neće potaknuti isprobavanje novog okusa, ono što je najbitniji element pri kupovini sladoleda za 70% ispitanika jest zanimljiva kombinacija okusa. Ovdje potencijalno vidimo i recept za proizvođače sladoleda – treba se držati poznatih okusa, no udruženih u zanimljive i ukusne kombinacije. Naravno, i cijena je važan element za veliku većinu kupaca sladoleda. Nešto manje važni elementi su gramaža i poznatost marke.

Izvor: Valicon, 18. - 21.  ožujka 2024., opća populacija 18-75, n=359, kupci sladoleda

Premda se trenutačno depopularizira konzumacija ugljikohidrata, šećera i nezdravih masti (op.a. pohvalno!), iz naših podataka vidimo da to ne vrijedi za kategoriju sladoleda. Kupcima sladoleda bitniji su elementi koje smo već naveli, a ove „zdravije“ varijante ostavit ćemo za neku drugu kategoriju hrane ili pića. Prema podacima naših ispitanika, sladoled treba ostati bezbrižna uspomena iz djetinjstva. I da odgovorimo na rezultat nekih drugih istraživanja, skupina građana koja značajno više kupuje sladoled jest ipak ona u dobi od 18 do 29 godina, u odnosu na onu najstariju u dobi od 60 do 75 godina.

 

Navođenje izvora

»Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=513, 18-75, u razdoblju 18. – 21. ožujka 2024., stat. pogreška uzorka: +/- 4,27% «

###

Metodološki podaci

Istraživanje je provedenu u okviru Valicon online panela jaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, obrazovanju i regiji. 

Vrijeme anketiranja:

18. – 21. 02. 2024. n=562 ispitanika