U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, kategorija žitarica za doručak zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U kategoriju „zdravog doručka“ ubrajamo žitarice za doručak te voćne sokove.
Kategorija žitarica za doručak uključuje corn flakese, muesle te žitarice za doručak, dok kategoriju voćnih sokova dijelimo na 100% sokove, nektare i still drinkove.
Najveći udio u vrijednosnoj prodaji ima segment muesli s 47%, na drugom su se mjestu smjestile žitarice s 43% udjela, iza kojih je corn flakes s 10%. U posljednjih godinu dana svi segmenti kategorija žitarica za doručak zabilježili su rast vrijednosne prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, kategorija voćnih sokova zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći udio u vrijednosnoj prodaji ima segment nektar s 40%, na drugom su se mjestu smjestili still drinkovi s 39% udjela, iza kojih su 100% sokovi s 21%. U posljednjih godinu dana svi segmenti kategorije voćnih sokova zabilježili su rast vrijednosne prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 75% ukupne vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak ostvaruje se kroz moderne formate, a preostali dio kroz tradicionalne formate. U voćnim sokovima, moderni formati su najvažniji kanal za vrijednosnu prodaju kategorije, prodaju 56% kategorije, kroz tradicionalne formate prodaje se 39% kategorije, dok benzinske postaje i kiosci prodaju 5% ukupne vrijednosne prodaje kategorije.
U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 42% vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak te 64% kategorije voćnih sokova. Abecednim redoslijedom oni su: Mogador, Nestlé i Podravka u žitaricama za doručak te Rauch, Stanić beverages i Vindija u voćnim sokovima.
Ova analiza izašla je u digitalnom izdanju 84. InStore magazina na str. 48. i 49.