DR OETKER STUDENI
KERMAN

Nielsen: Vodeći brandovi spremni za konzumaciju

Vodič kroz kategoriju

15.04.2019

Promatrajući aspekt mjesta prodaje mesnih prerađevina, čak 66% ukupne kategorije pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 34% vrijednosne prodaje.

ROŠTILJ – MESNI PROIZVODI

Kategorija Roštilj – mesni proizvodi uključuje: mesne prerađevine spremne za jelo (to su proizvodi od mesa i peradi koji su upakirani (vakuumirani, na podlošku, u crijevu) i spremni za konzumaciju kao što su: pršut, parizer, čajna kobasica, kulen, dimljena pureća prsa, mortadela, šunka itd. Kategorija uključuje sve trajne, polutrajne i ohlađene mesne prerađevine koje su spremne za konzumaciju, bez dodataka, primjerice, parizer, pršut... ili s dodacima, primjerice, mortadela s maslinama, posebna salama sa sirom ili povrćem...

Mesni proizvodi koji su pakirani zajedno s kobasicama ili hrenovkama također spadaju u ovu kategoriju. U kategoriju su uključene Jeger kobasice, kobasice (to su ohlađene upakirane kobasice fiksne i nefiksne težine), a uključuju sve tipove nekuhanih kobasica, npr. Cumberland, Lincolnshire, Bratwurst i Knockwurst. Također, uključuje bilo koju vrstu nekuhanih kobasica s dodatnim sastojcima (kao što su jabuke ili začini), slaninu (slanina je mesni proizvod nastao iz sušene i dimljene svinjetine, a uključuje sve vrste upakirane slanine, ohlađene te fiksne težine, kao što su dimljena slanina, kora slanine, narezana slanina, panceta, hamburger slanina itd.), hrenovke (kobasice koje su napravljene od goveđeg i svinjskog, svinjskog i pilećeg ili samo od goveđeg mesa koje je prethodno sušeno, dimljeno i kuhano).

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, kategorija roštilja – mesnih proizvoda zabilježila je pad vrijednosne i količinske prodaje, najviše zbog pada prodaje mesnih prerađevina – spremnih za jelo, koje nose 74% količinske prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 66% ukupne kategorije pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 34% vrijednosne prodaje. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 55% vrijednosne prodaje kategorije, a oni su abecednim redoslijedom: Gavrilović, PIK Vrbovec i Vindija.

PIVO

U totalu 2018. godine, kategorija piva zabilježila je rast vrijednosne i količinske prodaje, najviše uslijed rasta prodaje segmenta običnog piva, koje nosi 94% količinske prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, tradicionalni formati nose 57% ukupne prodaje kategorije, a moderni 40%. U 2018. godini, zaključno s prosincem, promatrajući količinski, vodeća tri branda zastupala su 60% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redoslijedom: Karlovačko pivo, Löwenbräu i Ožujsko pivo.

DEFINICIJA KATEGORIJE: Kategorija piva u ovoj analizi uključuje samo maloprodaju (ugostiteljstvo, diskonteri, C&C i veleprodaja nisu uključeni). Uključena su alkoholna i bezalkoholna piva, lager piva, tamna piva i ostale vrste specijalnih piva (pšenično, bijelo itd.), alkoholna i bezalkoholna voćna piva (radleri) i voćno vino – cideri.

DEFINICIJA TRŽIŠTA: Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2500m²), supermarkete (301 – 2500m²), trgovine mješovitom robom (ispod 300m²), kioske i benzinske postaje. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere, tržnice i drogerije.

PROMATRANO RAZDOBLJE: Kumulirano razdoblje za cijelu 2018. (siječanj 2018. – prosinac 2018.)