DARKO SVIBANJ
OPEL

Svaki drugi građanin Hrvatske doručkuje

VAŽNOST ZDRAVE PREHRANE

Analize

29.05.2023

Smatra se da osobe koje redovito doručkuju imanju manju želju za nutritivno siromašnijim namirnicama te za njima rjeđe posežu i manje su sklone usputnom, nekontroliranom jedenju slastica, pekarskih proizvoda, slatkiša te zaslađenih napitaka

Autorica: Laura Horvatuš I Istraživač I Valicon I

Većina nas je zasigurno upoznata s time da doručak prati titula najvažnijeg obroka u danu.

Nutritivno bogat doručak temelj je za kvalitetan dan pred nama te bi bilo poželjno ujutro pronaći vremena da pripremimo i pojedemo kvalitetan obrok koji će našem organizmu osigurati energiju za normalno dnevno funkcioniranje. Doručak je specifičan obrok upravo zbog vremena njegove konzumacije. To je prvi obrok u danu, odnosno prvi obrok nakon najdulje stanke od unošenja hrane.  

Preskakanje doručka nije najzdraviji odabir s obzirom na to da je naše tijelo najaktivnije između 6 i 9 sati ujutro i tada počinje proces buđenja svih ostalih funkcija u organizmu. Ako ne probudimo naš organizam na „pravi“ način, i ostali procesi tijekom dana će biti usporeni. Doručak nije niti malo kompliciran obrok te ne iziskuje velike pripreme niti puno (ili uopće) kuhanja. Što je to zdravi doručak i konzumiraju li građani Hrvatske uopće doručak, pa onda i zdravi doručak, saznat ćemo iz kratkog istraživanja koje smo proveli na panelu Jaznam.hr na nacionalno reprezentativnom uzorku od 526 ispitanika u razdoblju od 18. do 20.04.2023.

Upravo zbog jednostavnosti namirnica i širokog izbora industrijski neprerađenih namirnica možemo se lakše odlučiti za zdraviji oblik takvog obroka. Za doručak možemo konzumirati što jednostavnije namirnice, a ujedno i visoko nutritivno bogate. Smatra se da osobe koje redovito doručkuju imanju manju želju za nutritivno siromašnijim namirnicama te za njima rjeđe posežu i manje su sklone usputnom, nekontroliranom jedenju slastica, pekarskih proizvoda, slatkiša te zaslađenih napitaka, a razlog tomu je što ako jedemo uravnoteženo, spriječit ćemo naglo padanje razine šećera u krvi i iznenadnu pojavu gladi koja može dovesti do prejedanja.

Ohrabrujući podatak jest da svaki drugi građanin Hrvatske doručkuje svaki dan. 12% je onih ispitanika koji uopće ne doručkuju, već samo popiju kavu ili čaj. Doručak je obrok čija konzumacija također ovisi i o vremenu koje građani imaju na raspolaganju, pa tako 8% njih navodi da doručkuju ponekad te kada stignu. 2% je onih građana koji ništa ne konzumiraju ujutro, pa niti tople napitke.

 

Izvor: Valicon, 18. – 20 travnja 2023., opća populacija 18-75, n=420 

 

Kako smo već ranije spomenuli, za doručak nije zahtjevno bazirati se na što izvornijim namirnicama koje su samim time i zdravije i korisnije za ljudski organizam. Iz grafa 2 vidimo da se 38% ljudi trudi za doručak konzumirati što manje industrijski prerađene namirnice. Za čak 42% ispitanika bitno je da namirnice sadrže visoki udio proteina, masti, vlakana te ostale poželjne nutrijente. Neke od smjernica za pripremu zdravog doručka i jesu da u tom obroku budu ukomponirana vlakna, cjelovite žitarice, voće i povrće, mliječni proizvodi, koji su bogat izvor kalcija, proteina (pružaju nam osjećaj sitosti), zdrave masnoće (izgrađuju živčane stanice). Ono što bismo trebali smanjiti ili uopće ne konzumirati za doručak jesu šećeri – zaslađene pahuljice, peciva jer su to namirnice koje izazivaju brzu pojavu gladi.

Ispitanici koji ne doručkuju kao glavni razlog u najvećoj mjeri navode da jednostavno nemaju naviku (48%) te da ujutro ne osjećaju glad (34%).

Izvor: Valicon, 18. - 20. travnja 2023., opća populacija 18-75, n=106

 

Iako su ispitanici u najvećoj mjeri istaknuli da im je za doručak bitno da namirnice koje tada konzumiraju sadrže visok udio hranjivih tvari, više od polovice njih ističe kako najčešće za doručak jedu kruh i namaz poput maslaca, marga, pekmeza i meda). Zatim se najviše za doručak konzumiraju mliječni proizvodi poput grčkog jogurta i posnog sira (42%) te žitarice (zobene i druge kaše), 41%. Žitarice značajno više konzumiraju žene u odnosu na muškarce. Više od trećine građana za doručak konzumira mesne prerađevine (salame, hrenovke…) i pekarske proizvode – značajno više muškarci u odnosu na žene. A voće (koje također konzumira oko trećina građana) žene preferiraju značajno više u odnosu na muškarce kao namirnice za doručak.

Izvor: Valicon, 18. - 20. travnja 2023., opća populacija 18-75, n=420

 

Pohvalno je što većina građana konzumira doručak te preferira kompletan obrok koji sadrži nutritivno bogate namirnice. Najbitnije je da dan započnemo tako što ćemo svome organizmu omogućiti kvalitetno „gorivo“ za pravilno funkcioniranje svih tjelesnih procesa. Trenutno je veliki, mogli bismo reći, trend, priprema raznih kaša koje odstoje preko noći te su odmah ujutro spremne za konzumaciju, a planiranje, kao i u mnogočemu drugome, uvelike olakšava stvari. Ako unaprijed pripremimo obrok ili pak sastavimo listu konkretnih obroka, sigurni smo da ćemo uštedjeti vrijeme i novac, a mjesta za izgovor kad je riječ o konzumiranju doručka neće biti.

 

 

 

 

Navođenje izvora

»Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=526, 18-75, u razdoblju od 18. – 20. travnja 2023., stat. pogreška uzorka: +/- 4,22% «

###

Metodološki podaci

Istraživanje je provedenu u okviru Valicon online panela jaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, obrazovanju i regiji. 

Vrijeme anketiranja:

18. – 20.04.2023. n=526 ispitanika