DR OETKER STUDENI
KERMAN

Riža, tjestenina i rezanci u Hrvatskoj

IZVJEŠĆE ZA DRŽAVU | STUDENI 2022.

Vodič kroz kategoriju

28.09.2023

Potrošnja neznatno pada kako jedinične cijene rastu

Autorica: Lina Sidorenke

Prema Euromonitor Internationalu, riža, tjestenina i rezanci zabilježili su pozitivan razvoj kad je riječ o rezultatima vrijednosnog rasta u 2022. iako je količinska prodaja u trgovini na malo ograničena višim cijenama i ukidanjem ograničenja koja je donio lockdown. Tjestenina je jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj (osobito u zapadnom dijelu zemlje koji je blizu Italije), dijelom i zato što je tjestenina namirnica jednostavna za pripremu. S povratkom Hrvata na radna mjesta, suha tjestenina postala je jedan od najčešćih obroka među mlađom radnom populacijom. Ona je također popularno jelo među samcima i studentima, kojih je sve više. Kad je riječ o riži, 2022. bilježi velik priljev turista koji su skloniji kupnji riže od lokalnog stanovništva.

Instant-rezanci mame Hrvate

Instant-rezanci trenutno su najdinamičnija kategorija u Hrvatskoj koja bilježi snažan količinski i vrijednosni rast u trgovini na malo tijekom većeg dijela promatranog razdoblja. Sve u svemu, instant-rezanci prilično su nova i relativno egzotična kategorija jer se hrvatski potrošači tradicionalno snažno protive stranim kuhinjama. Međutim, zbog društvenih mreža i sve većeg broja ljudi koji posjećuju Aziju, rezanci dobivaju na popularnosti. Ove proizvode cijene jednočlana kućanstva koja traže brz i praktičan međuobrok ili obrok. Rast je usporen u 2020./2021., dijelom zbog činjenice da se ti proizvodi smatraju relativnom novošću, ali i zato što su se mnogi samci vratili živjeti sa svojim obiteljima tijekom lockdowna. Unatoč tome, s instant-rezancima kao popularnom opcijom obroka na radnome mjestu, ponovno otvaranje radnih mjesta pokrenulo je prodaju u 2022.

Briga o zdravlju i dobrobiti potiče potražnju za nišnim proizvodima

Jedna od ključnih briga koja će oblikovati potražnju u nadolazećim godinama bit će zdravlje i dobrobit. To se možda najbolje ogleda u rastućoj potražnji za bezglutenskom tjesteninom. Još jedan trend koji se pojavljuje i koji će se samo intenzivirati je suha tjestenina te rezanci napravljeni od alternativnih izvora koji su bogati proteinima, kao što je leća. Ovi proizvodi su skuplji, ali imaju dobar odaziv kod potrošača.