Istraživanje su proveli InStore magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku 400 građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina u listopadu 2023.
Autorica: Martina Soršak Susović, Senior Project Manager
Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po 6 regija i 4 veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.
Postavljena su sljedeća pitanja:
1. Koje sve vrste ulja konzumirate?
2. Koje od tih najčešće konzumirate?
3. Koje vrste ulja koristite za pečenje, prženje ili pirjanje, tj. pri termičkoj obradi hrane?
4. Koje vrste ulja koristite kao začin za topla jela, npr. za kuhano povrće?
5. Koje vrste ulja koristite kao začin za hladna jela, npr. za salate?
6. Naveli ste da koristite maslinovo ulje. Koje sve vrste maslinovog ulja koristite?
Od ukupnog broja ispitanika, najveći udio konzumira suncokretovo ulje (91,5%). Slijedi ga maslinovo ulje (79,0%), a značajno manje ispitanika navodi da konzumira bučino ulje (45,1%). Spomenuto je i kokosovo ulje (14,4%), te od manje korištenih ulja, ulje repice (7,5%), konoplje (7,2%), lješnjaka (4,2%), oraha (4,0%) i grožđa (1,1%). Manje od 1% navodi da ulje ne konzumira uopće. Među onima koji ulje konzumiraju, 62,9% ispitanika najčešće koristi suncokretovo ulje, na drugom je mjestu maslinovo ulje (30,1%), dok su ostala ulja najčešće korištena u vrlo malom udjelu.
Za pečenje, prženje i pirjanje jela i dalje je najpopularnije suncokretovo ulje (73,2%), dok je na drugom mjestu maslinovo (19,9%). Kao začin za topla jela, najčešće se koristi maslinovo ulje (62,2%). Slijedi ga suncokretovo (31,6%), a zatim bučino ulje (16,6%). Kao začin za hladna jela također se najčešće koristi maslinovo ulje (63,9%), dok podjednak udio ispitanika navodi da za takva jela preferira bučino (31,7%) i suncokretovo ulje (33,9%).
Od ispitanika koji konzumiraju maslinovo ulje, najveći udio konzumira ekstra djevičansko maslinovo ulje (73,9%). Trećina preferira djevičansko maslinovo ulje (29,2%), dok 9,0% koristi rafinirano maslinovo ulje. 4,6% ispitanika navodi da koristi neko drugo, te njih 7,8% ne obraća pažnju na vrstu maslinovog ulja koje koriste.